Celsio-akademiet!

Med hjelp av Hafslund Celsio har barna i Mortensrud-området et godt og gratis aktivitetstilbud to ganger i uka. Det kommer det mer enn gode fotballprestasjoner ut av.

Fotballspillere på Celsio-akademiet

Publisert:

Sist endret:

Klokka er 15 en torsdag ettermiddag og stemningen er god i Klemetsrud flerbrukshall. Barna som spiller fotball her er med på Celsio-akademiet, et gratis tilbud to ganger i uka for jenter og gutter i 5.-7. klasse med tilhold på Mortensrud.

Treningen handler om mer enn fotball. Det handler om å være sammen, å få venner, å ha respekt for hverandre, å utvikle seg og å ha et trygt sted å være, både for barna som spiller og for ungdomstrenerne som styrer det hele sammen med hovedtrenerne.

– Det dreier seg om å lykkes med hvordan vi oppfører oss sammen og mot andre

Effekten når langt utover idrettslige prestasjoner, ifølge Morten Rom, prosjektleder for HUB Mortensrud og samfunnsansvarlig i KIL fotball.

– Det er en rød tråd i arbeidet idrettslaget gjør nå og fremover, der samfunnsengasjement og idrett smelter sammen. Celsio-akademiet handler ikke nødvendigvis om å bli så god i fotball, det dreier seg om å lykkes med hvordan vi oppfører oss sammen og mot andre, med idretten som plattform. Samtidig holder akademiet like god kvalitet som andre foreldrebetalte alternativer ellers i byen, sier Rom.

Administrasjon, trenere og ungdomstrenere i Celsio-akademiet.
Administrasjon, trenere og ungdomstrenere i KIL og Celsio-akademiet. Bakerst: Kamil (Kamil Olsztynski, hovedtrener Celsio-akademiet), Benjamin, Morten (Morten Rom, samfunnsansvarlig) og Kristian (Kristian Holm Carlsen, trener Celsio-akademiet). Midterste rekke: Siri (Siri Hetle Hasli, daglig leder i KIL), Haider, Yasin, Lana, Hussain, Peter (Peter Rystad, trener Celsio-akademiet) og Usman (Usman Sharif, ungdomskoordinator). Første rekke: Alea, Parnia og Laila.

Viktige ungdomstrenere

Tilbudet med Celsio-akademiet startet i januar 2023. Hver trening samler fra 25-60 barn, ambisjonen er å få med 90 barn på hver trening. I tillegg er to-tre trenere på plass og fire-seks ungdomstrenere.

– Ungdomstrenerne har en betydelig rolle. De er viktige forbilder for barna, men ikke minst innebærer rollen en stor grad av utvikling og mestring for ungdommene selv, i et trygt miljø med gode, voksne veiledere. Allerede har over 20 ungdommer hatt sin første jobb som trenere i Celsio-akademiet. Ikke alle har spilt fotball selv tidligere, men fungerer utmerket som trenere og rollemodeller likevel, sier Siri Hetle Hasli, daglig leder i Klemetsrud IL (KIL).

Fotballspillere på Celsio-akademiet
Noen av fotballspillerne på Celsio-akademiet. Bakerste rekke: Laila (ungdomstrener), Ruzgar, Usman (ungdomskoordinator), Natan, Aksel, Anton og Alea (ungdomstrener). Midterste rekke: Mosa, Artan, Arham, Arian og Adam. Første rekke: Ali, Taha og Jonathan.

– Hafslund Celsio tar et betydelig samfunnsansvar

Foreløpig er Celsio-akademiet et rent fotballtilbud til gutter og jenter, men ambisjonen er å utvide tilbudet med andre idretter og lavterskelaktivitet senere. Tilbudet er åpent og gratis for alle.

– De som deltar er en miks av KILs medlemmer som allerede spiller fotball, noen som spiller for andre klubber og andre som kun er med på akademiet uten å spille organisert fotball ellers. Felles for dem er at de bor i Mortensrud-området, de fleste går på Mortensrud skole, Klemetsrud skole og Stenbråten skole, sier Siri Hetle Hasli. Hun mener at Celsio-akademiet er viktig av flere grunner.

– Det er et godt – og gratis! – treningstilbud med høy kvalitet, det representerer en trygg og god møteplass på Mortensrud, det bidrar til å gi ungdommer deres første jobb og utdanne dem som trenere, og det bygger både lokalsamfunn og idrettslag. Celsio-akademiet må være et glitrende eksempel på at Hafslund Celsio tar et betydelig samfunnsansvar sammen med partnerne KIL og Mortensrud skole, sier Siri Hetle Hasli.