Slik fungerer et varmeanlegg for fjernvarme

Lurer du på hvordan et varmeanlegg for fjernvarme fungerer? Her viser vi deg hvordan det hele henger sammen.

Bilde av fjernvarmerør

Publisert:

Sist endret:

I bygg og boliger som bruker fjernvarme, spiller byggets eget varmeanlegget en viktig rolle. Det er nemlig i byggets eget varmeanlegg at varmen fra vannet i fjernvarmenettet overføres til bygget ditt, og sendes ut til alle deler av bygget.

Derfor er det lurt å kjenne varmeanlegget ditt godt. Å ha kunnskap om de ulike komponentene i anlegget og hvordan de fungerer, kan hjelpe deg med å løse feil på egen hånd når de oppstår, og gjøre det enklere å ta enda bedre vare på anlegget.

Vi tar deg gjennom de viktigste komponentene

I videoen under tar vi deg gjennom de viktigste komponentene i et varmeanlegg for fjernvarme. Varmeanlegget vi viser her er i et sameie, og vil være gjenkjennbart for deg som har fjernvarme i et borettslag/sameie eller i et næringsbygg.

Ønsker du å se nærmere på komponentene i et varmeanlegg for eneboliger og rekkehus? Du finner brukermanualer for varmeanlegg i eneboliger og rekkehus her.

Du kan lese mer om de ulike komponentene under videoen.

1. Der varmeanlegget ditt møter fjernvarmenettet vårt

Alle varmeanlegg som mottar fjernvarme fra Hafslund, er koblet til vårt fjernvarmenett. Det skjer ved hjelp av to rør:

  • Et såkalt «tur-rør», hvor vann på opptil 120 grader sendes til bygget ditt for å varme opp vannet i ditt eget varmeanlegg.

  • I tillegg er det et «retur-rør». Her sendes avkjølt vann tilbake til fjernvarmenettet vårt, for å varmes opp på nytt. Vannet varmes opp igjen i en av våre mange varmesentraler rundt omkring i Oslo. Her benytter stort sett lokal overskuddsenergi – for eksempel varmen fra forbrenning av restavfall, Oslos kloakk og datasentre.

Hafslunds fjernvarmenett består av 70 mil med rør, som ligger skjult under bakken over hele Oslo. I disse rørene sirkulerer det til enhver tid 30 millioner liter vann. Les mer om hvordan fjernvarme fungerer her.

2. Varmevekslerne overfører varmen fra fjernvarmenettet til deg

Varmeanlegget ditt er et eget lukket system med vann. Det er såkalte varmevekslere som sørger for at varmen fra vannet i fjernvarmenettet vårt overføres til ditt anlegg, og varmer opp vannet i anlegget ditt. Varmevekslerne er nemlig bygget opp av mange tynne metallplater som fører varmen fra vårt anlegg over til ditt.

Du har én varmeveksler for oppvarming og én for varmt tappevann.

Ansvarsgrensen mellom vårt anlegg og ditt går etter vekslerne. Hafslund har med andre ord ansvar for vedlikehold av fjernvarmenettet vårt, frem til og med varmevekslerne, og du har ansvar for vedlikehold av resten.

3. Reguleringsmotorene og -ventilene styrer vannmengden

Du har også en reguleringsmotor og -ventil for tappevann og en for oppvarming. Disse styrer hvor mye av vannet fra vårt nett som strømmer gjennom tappevannsveksleren og varmeveksleren, og påvirker dermed varmeeffekten i bygget ditt. Derfor er det viktig at disse får stå i fred og at ingen skrur på dem. Det er Hafslund som har ansvaret for reguleringsmotorene og -ventilene, så har du behov for hjelp med disse, anbefaler vi at du tar kontakt med oss.

4. Blandeventilen gir deg passe varmt vann i springen

For tappevann leverer vi 65 grader ut fra tappevannsveksleren. En blandeventil sørger for å blande kaldt vann fra Oslo kommunes vannverk inn i fjernvarmevannet. Det gjør at vannet i springen din ikke blir varmere enn omtrent 60 grader.

5. Sirkulasjonspumpen for varmtvann gir deg vann i kranen raskt

Alle som får varmt tappevann ved hjelp av fjernvarme har en sirkulasjonspumpe for varmtvann. Denne sørger for at du får varmt vann i krana raskt.

6. Sirkulasjonspumpen for oppvarming sender varmt vann ut til radiatorene

I tillegg har du en sirkulasjonspumpe for oppvarming. Den skaper en trykkforskjell som gjør at vannet sirkulerer fra varmesentralen din, ut til radiatorene dine og tilbake til varmesentralen, slik at du får en behagelig innetemperatur.

7. Ekspansjonskaret holder trykket i anlegget ditt stabilt

Det gjør at du ikke får luft i systemet, at vannet i anlegget ditt ikke fordamper og at pumpene går som de skal. Ekspansjonskaret er med andre ord en viktig del av anlegget ditt. Derfor er det viktig at det får service jevnlig.

8. Vannbehandling gir god vannkvalitet

Noen av kundene våre har også installert vannbehandling i varmeanlegget sitt. Det er for å forhindre slam og korrosjon i anlegget. Det øker anleggets effektivitet, og er en god måte å spare energi og vedlikeholdsutgifter på. Hvis du ikke allerede har vannbehandling, anbefaler vi å vurdere å installere det.

Ønsker du mer informasjon om hvordan varmeanlegg for fjernvarme fungerer? Ta gjerne en titt på artiklene under, eller se mer informasjon på våre kundesider.