Lorry vil gi gjestene bedre inneklima til jul

I det årets julebordsesong starter, kobler den folkekjære restauranten seg på fjernvarmenettet i Oslo. – Vi trenger bedre inneklima, forteller eier, Nicolai Bauer.

Uteservering på restauranten, Lorry.

Publisert:

Sist endret:

Foto: Lorry

Med historie helt tilbake til 1870, har restauranten på hjørnet av Parkveien og Hegdehaugsveien etablert seg som en institusjon i Oslo. Lorry har vært eid og drevet av Bauer-familien siden 1957, og i dag er det brødrene Nicolai og Karl-Axel Bauer som forvalter det populære samlingsstedet. Nå har de valgt å bytte ut panelovnene med fjernvarme.

– Det er helt vesentlig for oss med et godt og komfortabelt inneklima! Lorry er et gammelt, verneverdig bygg, og det at vi har en jevn og behagelig temperatur inne er viktig for hele opplevelsen av å være hos oss. Dette er en av hovedgrunnene til at vi har gått fra strøm til fjernvarme, forteller Nicolai Bauer.

De var spent på om de ville rekke skiftet før julebordsesongen.

– Vi har uteservering til oktober, og i november starter julebordsesongen - årets travleste tid for oss! Vi kan derfor ikke grave når som helst, vi hadde bare et bittelite vindu i oktober. Det er jeg veldig glad for at vi fikk til!

Svarthvitt-bilde av smilende mann.

At vi har en jevn og behagelig temperatur inne er viktig for hele opplevelsen av å være hos oss.

Nicolai Bauer, eier av Lorry.

Panelovner var ikke bra nok

Restauranten var allerede utstyrt med et rørsystem for fjernvarme, fordi bygget tidligere ble varmet opp ved hjelp av oljefyr. Da det ble forbudt i 2020, gikk eierne over til panelovner. Det var ikke en god nok løsning for dem.

– I en restaurant er det ulike behov og krav til temperatur. Med panelovner fikk vi bare én temperatur ut. I noen etasjer ble det for varmt, og i andre ble det for kaldt. På kjøkkenet ble det for eksempel mye varmere enn det bør være på et restaurantkjøkken, forklarer Bauer.

To menn står i et restaurantlokale.Et dunkelt restaurantlokale med kunst på veggene.
Lorry er kjent for sin unike og varme atmosfære, og eies i dag av brødrene Karl-Axel og Nicolai Bauer. Foto: Lorry.

Dyrt å investere i mer strøm

I tillegg til bedre inneklima, mener Bauer at byttet til fjernvarme er et lønnsomt valg.

– Vi har et stort behov for energi, og ligger allerede helt i taket på hva vi kan få av strøm. Hvis vi skulle fått mer strøm inn i bygget, måtte vi investert mye i mer nett. Når vi bruker fjernvarme til oppvarming, slipper vi den investeringen.

Han tror også at de vil spare kostnader knyttet til vedlikehold.

– Vi bruker mye varmtvann, og har hatt mange varmtvannsberedere som trenger jevnlig service. Med fjernvarme har vi bare vårt eget varmeanlegg å forholde oss til, og «uendelig» med varmtvann, ler Bauer.

Helt i tråd med Lorry’s filosofi

Lorry er kjent for sin unike atmosfære, og eierne har alltid vært opptatt av å bevare stedets autentisitet samtidig som de tar hensyn til miljøet.

– Som eiere føler vi et ansvar for å forvalte Lorry og stedets historie på en god måte. En del av denne jobben er også å tenke på miljøavtrykket vårt. Hvis vi kan gjøre noen smarte grep som minsker avtrykket vårt, så gjør vi det, forteller Bauer.

På spørsmål om han vet hvordan fjernvarme lages, er svaret klart:

– Vi vet at fjernvarmen i Oslo lages av blant annet varmen som oppstår ved avfallsforbrenning. Dette er spot on i forhold til vår filosofi! Å utnytte energien som allerede finnes er bra for alle: for Lorry, for Oslo og for verden, avslutter han.