Norges største næringsbyggprosjekt går mot strømmen
I stedet for å bygge egne energiløsninger, har Construction City på Ulven i Oslo heller satset på kollektiv fjernvarme og fjernkjøling. Det sparer dem for investerings- og byggekostnader, i tillegg til driftskostnadene som ville kommet med egen energisentral.
Publisert:
Sist endret:
Foto: Construction City
Det er full byggeaktivitet i området Økern/Ulven, øst i hovedstaden. Det mest synlige næringsbygget er Construction City som blir 103 000 kvadratmeter med kontor- og næringslokaler. Det innebærer stort behov for varme, og ikke minst kjøleenergi.
Bygget vil stå ferdig i 2025 og vil ha et energibehov som kan dekkes på ulike måter, men tradisjonelt har man etablert en egen kjøleløsning for et slikt bygg.
– I stedet for å etablere en egen kjøleløsning, valgte vi å inngå et samarbeid med Hafslund. De tilbyr allerede fjernvarme i området, men har frem til nå ikke kunnet levere kjøling her, forklarer prosjektsjef i Construction City, Gunnar Irby.
Gir muligheter for resten av Økern og Ulven
I samarbeid med OBOS bygget Hafslund en kjølesentral i kjelleren til Construction City. Den vil ikke bare forsyne dette næringsbygget, men også resten av Økern og Ulven-området, med vannbåren oppvarming og kjøling.
– Nye bygninger som bygges og eksisterende bygg med lite bærekraftige energiløsninger, kan knytte seg til Hafslunds sentral, og få solid, stabil og bærekraftig oppvarming og kjøling til sine bygg, forteller Irby.
Ved å gå vekk fra å bygge egne energiløsninger, sparer Construction City både investerings- og byggekostnader.
– Vi slipper også driftskostnadene vi ville hatt med en egen sentral. Dette håndterer Hafslund. Alt dette er det enkelt for oss som gårdeier å forholde oss til, og det gir også en trygghet for våre kunder, leietakere og brukere av bygget, sier Irby.
– Som å abonnere på energi
Leder for energisalg i Hafslund Celsio, Frode Braaten, sammenlikner det med å abonnere på energi.
– Med fjernvarme og fjernkjøling produseres energien av oss, for så å distribueres til bygget via vårt fjernvarme- og fjernkjølenett. Vi eier og drifter energiløsningen, og tar oss av all drift og vedlikehold av energikilden, forklarer han.
Løsningen frigjør også verdifulle kvadratmeter i både kjeller og på tak. I Construction City har de valgt å bruke plassen de sparer på taket til en skybar, treningsmuligheter, egen takhage og å fange opp regnvann.
– I et bygg som trenger 1 megawatt varme og 1 megawatt kjøling vil man bruke omtrent 20 kvadratmeter til energisentralen i kjeller eller teknisk rom. Dette kan potensielt frigjøre 200 kvadratmeter sammenlignet med andre energiløsninger, sier Braaten.
I dag står mange byggeiere selv for energiløsningen i byggene sine. De investerer i en ny energiløsning for hver gang et nytt bygg vokser frem, bruker plass på tekniske installasjoner og betaler det det koster å drifte og vedlikeholde løsningen i hvert enkelt bygg. Det slipper du å tenke på med fjernvarme og -kjøling.